Switchen van borst naar fles is oké
“Geef je baby borstvoeding, dat is het beste.” Deze zin horen aanstaande en pas bevallen moeders vaak. Inderdaad, de gezondheidsvoordelen van borstvoeding zijn uitgebreid gedocumenteerd. Echter, als borstvoeding geven niet soepel verloopt en de moeder er veel stress door ervaart, kan men zich afvragen of het dan werkelijk ‘het beste’ is.
Uit statistieken van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 69 procent van de vrouwen in Nederland ervoor kiest om hun pasgeborenen borstvoeding te geven.
Acht dagen na de geboorte blijft 58 procent van de moeders exclusief borstvoeding geven. Na een maand is dit percentage gedaald naar 47 procent, en na drie maanden ontvangt slechts een derde van de baby’s nog uitsluitend borstvoeding. De overige baby’s worden gevoed met flesvoeding of een mix van borst- en flesvoeding.
De voordelen van borstvoeding
Het is begrijpelijk dat veel vrouwen met enthousiasme starten met borstvoeding, gezien de nadruk die in de geboortezorg gelegd wordt op borstvoeding als de optimale voeding voor hun baby.
De voordelen worden breed uitgemeten: ‘het heeft altijd de perfecte temperatuur, je draagt het altijd bij je, en het kost niets’. Daarnaast is er een rijkdom aan adviezen beschikbaar over hoe je je baby goed aanlegt, de verschillende posities die je kunt gebruiken en hoe je de tekenen van honger bij je baby kunt herkennen.
Borstvoeding heeft ook nadelen
Er wordt relatief weinig aandacht besteed aan de moeilijkheden die komen kijken bij borstvoeding. Het proces om borstvoeding succesvol op gang te brengen kan lang en zwaar zijn, vaak vergezeld van discomfort, pijn, en twijfels. Dit leidt ertoe dat slechts een klein deel van de moeders die met borstvoeding beginnen, dit ook voortzetten.
Ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Voedingscentrum om baby’s de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven, volgt slechts 19 procent van de moeders deze richtlijn op.
De fles is een prima alternatief
Op de website van Het Voedingscentrum wordt vermeld: “Borstvoeding is het beste, kunstvoeding is een prima alternatief”. De vraag rijst echter wat de kwaliteit van “prima” precies inhoudt. Er wordt aangegeven dat het advies voornamelijk gebaseerd is op de voedingswaarde en minder op de emotionele aspecten van borstvoeding.
“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat borstvoeding gezondheidsvoordelen heeft.” Dit verwijst naar sterk bewijs dat baby’s die borstvoeding krijgen minder risico lopen op maag-darminfecties, middenoorontsteking en luchtweginfecties. Dit betekent echter niet dat kunstvoeding als minderwaardig wordt beschouwd.
Integendeel, kunstvoeding is ontwikkeld om moedermelk zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Het kent geen directe nadelen, behalve dat het de unieke samenstelling van borstvoeding – die zich aanpast aan de behoeften van het kind – niet volledig kan evenaren. Dit komt doordat de exacte inhoud van moedermelk niet volledig bekend is. In internationaal opzicht speelt ook de beschikbaarheid van schoon drinkwater een rol, aangezien dit cruciaal is voor het bereiden van kunstvoeding en in veel landen niet vanzelfsprekend is.
Nooit ten koste van het welzijn van de moeder
Het advies luidt dat borstvoeding nooit ten koste mag gaan van het welzijn van de moeder: “Het advies is van toepassing zolang zowel moeder als kind zich er goed bij voelen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is kunstvoeding absoluut een uitstekend alternatief.”
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] "Geef je baby borstvoeding, dat is het beste." Deze zin horen aanstaande en pas bevallen moeders vaak. Inderdaad, de gezondheidsvoordelen van borstvoeding zijn uitgebreid gedocumenteerd. Echter, als borstvoeding geven niet soepel verloopt en de moeder er veel stress door ervaart, kan men zich afvragen of het dan werkelijk 'het beste' is. Uit statistieken van het […]