Slaapschema voor baby’s van 10 maanden (nachten en dutjes)
Welkom in de wereld van een tien maanden oude baby, lieve nieuwe moeder, waar de belofte van een routine aan de horizon schittert. Je verlangt misschien naar een wereld waarin de nachtslaap en dutjes van je baby voorspelbaar verlopen, waardoor jij eindelijk wat ademruimte krijgt. Hoewel je kleintje misschien nog niet helemaal meegaat in jouw droomschema, vooral ‘s nachts, is er hoop.
Dit artikel is jouw gids voor het creëren van een slaapschema voor je tien maanden oude baby dat aansluit bij hun voedingstijden, waardoor er een harmonieus ritme in je dagen komt. Laten we verkennen hoe je je baby zachtjes kunt sturen naar een patroon dat voor jullie beiden werkt. Klaar voor wat gemoedsrust? Laten we beginnen…
Een eenvoudig begin schema
Als je momenteel gewoon een eenvoudig slaapschema nodig hebt om mee te starten, dan heb je dat hier! Je kunt ook een (veel mooiere) afbeeldingsversie van het schema downloaden als je naar beneden scrolt naar het einde van het artikel.
Activiteit | Tijdstip | Duur van slaap |
---|---|---|
Wakker worden | 07:00 | – |
Eerste dutje | 09:30 | 1-1.5 uur |
Tweede dutje | 14:00 | 1-1.5 uur |
Slapen | 19:30 | 11-12 uur |
Totaal aantal uren slaap | 14 uur |
Dit schema is ontworpen om in totaal 14-15 uur slaap te bieden in een periode van 24 uur, wat binnen het aanbevolen bereik ligt voor een baby van 10 maanden. De baby zou ongeveer 2,5 uur wakker zijn voor het eerste dutje, 3,5 uur voor het tweede dutje en ongeveer 5,5 uur wakker zijn voor het nachtelijke slapengaan begint.
Als dit voor jou werkt, kun je hier stoppen met lezen. Maar als je iets wilt aanpassen, of misschien slaapt je 10 maanden oude baby nog niet zo rustig als je zou wensen, bekijk dan al onze tips hieronder om een schema te maken dat goed werkt voor jouw gezin en je baby helpt beter te slapen ‘s nachts.
Waarom een slaapschema maken voor je baby van 10 maanden?
Het creëren van een slaapschema voor een baby van 10 maanden kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten en bijdragen aan een betere nachtrust voor zowel jou als je kind. Omdat baby’s vaak goed reageren op routines, kan een slaapschema hen een veilig gevoel geven, omdat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Net als bij oudere kinderen en volwassenen helpt een consistente bedtijd ook hun biologische klok, zodat ze ongeveer op hetzelfde tijdstip elke avond slaperig worden.
Waarom tien maanden en niet acht, elf of een andere leeftijd?
Je kunt op elk moment een slaapschema voor je kind opstellen. Toch denk ik dat een schema voor heel jonge baby’s meer frustratie dan rust kan brengen. Jonge baby’s groeien snel, eten vaak en hebben nog onvolwassen slaapgewoonten.
Wanneer een baby de leeftijd van acht tot tien maanden bereikt, zijn hun slaapcycli langer, zijn ze vaak begonnen met vaste voeding, en groeien ze niet meer zo snel. Bovendien zijn wij ouders vaak uitgeput en hebben we echt behoefte aan een voorspelbaarder slaappatroon voor onze baby.
Om deze redenen denk ik dat tien maanden (of misschien acht, negen of elf maanden) een perfect moment is om een slaapschema voor je baby te introduceren dat daadwerkelijk kan werken en voordelen kan bieden.
Hoeveel slaap hebben baby’s van tien maanden nodig?
Op deze leeftijd hebben baby’s nog steeds vrij veel slaap nodig. Reken op een totale slaaptijd van ongeveer 12-14 uur per 24 uur, inclusief dutjes. Omdat de meeste baby’s minstens twee dutjes per dag nodig hebben, zullen ze waarschijnlijk ongeveer 10-12 uur per nacht slapen. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs 10-12 uur ononderbroken slaap gedurende de nacht!
In vergelijking met pasgeborenen hebben deze “oudere” baby’s echter slaappatronen die langere slaapcycli bevatten, en hun behoefte om te eten vanwege honger is ook veel minder. De kans is dus groot dat je baby langer zal slapen zonder ‘s nachts wakker te worden. Sommige baby’s hebben ook iets meer of minder dan de aanbevolen 10-12 uur slaap nodig, of ze doen langere of kortere dutjes, wat invloed heeft op hoeveel ze ‘s nachts slapen. We zijn allemaal verschillend!
Hoe maak je een 10 maanden oud slaapschema voor je baby
Eerst, afhankelijk van de behoeften en gewoontes van je baby en je eigen behoeften en gewoontes, beslis je welk slaapschema je nastreeft. Houd rekening met de behoeften van broers of zussen, gezinstijd, werktijd en tijd met je partner om te bepalen wanneer het beste moment zou zijn voor je baby om te gaan slapen en wakker te worden. Het slaaptijdstip
Ik hoor vaak dat baby’s “zouden moeten” gaan slapen rond 19:00 of 20:00 uur. Deze tijd kan perfect zijn voor het naar bed brengen van de baby in jouw gezin, maar als dit het exacte moment is dat je peuter een bedtijdverhaal nodig heeft of je partner net thuis is van werk, kies dan een ander tijdstip dat beter werkt voor je gezin.
Als je je baby heel vroeg naar bed brengt, bereid je dan voor op even vroege ochtenden na verloop van tijd. Als je je baby om 19:00 of 20:00 uur naar bed brengt, kun je verwachten dat ze ‘s ochtends wakker worden tussen 6:00 en 7:00 uur, tenzij ze te veel en te lange dutjes doen. De dutjes
Beslis vervolgens over het aantal dutjes (2 of 3) en wanneer ze moeten plaatsvinden. Het zal helpen om de interne klok van je baby te reguleren als je de dutjestijden relatief consistent kunt houden van dag tot dag.
Op tien maanden hebben veel baby’s een wakker periode van ongeveer 3-4 uur nodig voordat ze een dutje nodig hebben. Dit betekent dat een ochtenddutje (voor de lunch) en een middagdutje perfect kunnen zijn. Sommige baby’s hebben ook een derde dutje vroeg in de avond nodig, afhankelijk van hun bedtijd en hoeveel slaap ze over het algemeen nodig hebben. De wektijd
Je kunt natuurlijk niet beslissen wanneer je baby wakker wordt, maar je kunt het slaapschema van je baby maken met de gewenste of gebruikelijke wektijd in gedachten:
- Op tien maanden is het onwaarschijnlijk dat je baby veel meer (of minder) dan 9 uur per nacht slaapt. Heel vroeg of laat naar bed gaan, betekent op termijn heel vroege of late ochtenden.
- Een bedtijdroutine en schema kunnen helpen de interne klok van je baby te reguleren en meer voorspelbare wektijden te bevorderen.
- Sommige baby’s worden van nature vroeger of later wakker dan anderen. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de signalen en gewoontes van je baby en het schema dienovereenkomstig aan te passen.
- Het aantal en de duur van de dagdutjes kunnen beïnvloeden wanneer je baby ‘s ochtends wakker wordt. Zorg ervoor dat de dagdutjes van je baby op de juiste tijden zijn en de nachtslaap niet verstoren.
- Wees voorbereid op af en toe variaties in wektijden door factoren zoals tandjes krijgen, ziekte of groeispurten. Baby’s kunnen sommige nachten eerder of later dan gebruikelijk wakker worden.
Wanneer je het slaapschema maakt, houd er dan rekening mee dat drastische veranderingen moeilijk door te voeren zullen zijn als je ze te snel probeert door te voeren. Dus, als je baby momenteel ver verwijderd is van je “perfecte” slaapschema, overweeg dan een stapsgewijze aanpak om te komen waar je wilt zijn.
Let op slaap signalen
Let op de signalen van vermoeidheid bij je baby, zoals in de ogen wrijven, gapen of humeurig zijn. Deze signalen kunnen je helpen de dutjes en bedtijd op het juiste moment te plannen en het slaapschema aan te passen naarmate je baby groeit, slaapregressies doormaakt of als je merkt dat het schema dat je hebt gemaakt aanpassing nodig heeft.
Bovendien zijn baby’s misschien dol op routines, maar het zijn geen robots. Als je baby op een dag eerder slaperig is, wacht dan niet op het “juiste moment” volgens je schema, maar luister naar de behoeften van je baby.
Creëer een slaapvriendelijke omgeving
Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby veilig, comfortabel en bevorderlijk is voor slaap. Voor de meeste baby’s betekent dit een wieg met een stevig matras, een slaapvriendelijke temperatuur (doorgaans tussen de 20-22°C), en minimale afleidingen. Sommige baby’s slapen echter goed met witte ruis.
Mijn jongste baby sliep op deze leeftijd zelfs in een babyslaapzak, ondanks dat hij kon staan en kruipen. Ik dacht dat de slaapzak hem zou frustreren, maar het leek de temperatuur om hem heen stabiel te houden en hij voelde zich er veilig in.
Voor dutjestijd is het voor sommige baby’s beter als de kamer niet helemaal donker en stil is. Als jouw baby lijkt op mijn jongste, kunnen ze veel te lange dutjes doen als ze ongestoord zijn, waardoor ze ‘s ochtends vroeg wakker worden!
Moedig zelfkalmering zachtjes aan
Als je niet te druk of te uitgeput bent, kun je overwegen om je baby zelfstandig in slaap te leren vallen als onderdeel van het vaststellen van het slaapschema. Dit betekent dat je hen toestaat zelf in slaap te vallen zonder dat ze afhankelijk zijn van jouw wiegen of voeden. Dit kan hen helpen om ‘s nachts gemakkelijker weer in slaap te vallen. Er zijn veel tips te vinden over hoe je je baby kunt leren in de wieg in slaap te vallen zonder te huilen.
Maak de wakkere tijd stimulerend
Als je baby overdag veel stimulatie, interactie, daglicht en frisse lucht krijgt, is de kans veel groter dat hij of zij goed zal slapen.
Geleidelijke aanpassingen
Als je de slaapschema van je baby wilt aanpassen, doe dat dan geleidelijk. Verschuif de bedtijd of de tijden voor dutjes met 15 tot 30 minuten tegelijk om je baby tijd te geven zich aan te passen.
Onthoud dat elk kind anders is, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en het schema aan te passen aan de signalen en behoeften van je baby. Nogmaals, ondanks dat baby’s van routines houden, hebben ze op verschillende dagen verschillende behoeften, dus blijf flexibel!
Wees geduldig en flexibel
Zelfs nadat het slaapschema is vastgesteld, is het belangrijk om te beseffen dat baby’s perioden van verstoorde slaap kunnen ervaren door groeispurten, tandjes krijgen of ziekte. Wees geduldig tijdens deze periodes en probeer zoveel mogelijk een consistente routine aan te houden.
Ik hoor vaak dat ouders in paniek raken als een baby van zijn schema afwijkt of ‘s nachts begint wakker te worden. Blijf kalm. Dit gaat ook weer voorbij.
Zal een consequent slaapschema ervoor zorgen dat mijn baby ‘s nachts doorslaapt?
Een goed functionerende slaaproutine verhoogt de kans op een goede nachtrust voor iedereen die betrokken is. Een slaaproutine helpt het slaappatroon van je baby te reguleren. Met voorspelbaarheid wordt het ook makkelijker om slaaptraining te plannen of de associatie tussen voeden en slapen te doorbreken.
Borstgevoede baby’s van deze leeftijd kunnen vaak gemakkelijk leren om de hele nacht door te slapen als de optie om ‘s nachts te voeden wegvalt. Ik gebruikte de “half-zachte” methode in het bovengenoemde artikel en ging snel van elk uur borstvoeding geven naar een baby die de hele nacht doorsliep zonder huiltraining of andere strengere slaaptrainingsmethoden. Dit kan net zo goed worden toegepast voor flesgevoede baby’s.
Tien maanden is een perfecte leeftijd om de nachtvoedingen over te slaan (als je dat wilt). Zorg er wel voor dat ze overdag genoeg eten, zowel borstvoeding/ formule als vast voedsel. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds gebruikelijk dat 10 maanden oude baby’s ‘s nachts wakker worden om verschillende redenen. Slaapregressies (plotseling vaak wakker worden terwijl ze eerder doorsliepen) zijn ook gebruikelijk:
Honger
Sommige baby’s hebben misschien nog één of twee nachtvoedingen nodig, vooral als ze borstvoeding krijgen. Baby’s op deze leeftijd kunnen langere periodes zonder voeding, maar hun voedingsbehoeften kunnen variëren.
Tanden krijgen
Oncomfortabel tanden krijgen kan ervoor zorgen dat je baby ‘s nachts wakker wordt. Pijnlijke tandvlees of andere aan tanden gerelateerde pijn kan de slaap verstoren.
Ontwikkelingsmijlpalen
Je baby kan werken aan nieuwe vaardigheden, zoals kruipen, staan of lopen, wat kan leiden tot meer nachtelijk wakker worden terwijl ze deze vaardigheden oefenen in hun slaap.
Scheidingsangst
Rond 9-10 maanden kunnen sommige baby’s scheidingsangst ervaren, waardoor ze gevoeliger worden voor het gescheiden zijn van hun verzorgers, ook ‘s nachts.
Nachtmerrries of nachtangsten
Naarmate de verbeelding van je baby zich ontwikkelt, kunnen ze af en toe nachtmerries of nachtangsten hebben die hen wakker maken.
Oncomfortabelheid
Andere ongemakken, zoals een natte luier, een kamer die te warm of te koud is, of een oncomfortabele slaaphouding, kunnen een baby ‘s nachts wakker maken.
Algemene Slaapregressies
Slaapregressies, tijdelijke verstoringen in slaappatronen, komen vaak voor rond vier maanden, negen maanden en soms op andere leeftijden. Een 10 maanden oude baby kan een slaapregressie ervaren die leidt tot meer frequente nachtelijke ontwakingen. Hoewel sommige perioden van verstoorde slaap gemakkelijk te herleiden zijn naar bijvoorbeeld een van de bovengenoemde redenen, zijn ze niet altijd verklaarbaar. Ze gebeuren gewoon en gaan dan voorbij.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!