Oorontsteking bij baby’s: Oorzaken en behandeling
Ervaart jouw baby of kind oorpijn die niet te wijten is aan een reguliere verkoudheid? Dan bestaat de kans dat je kind te maken heeft met een acute oorinfectie. Oorontstekingen bij jonge kinderen zijn geen zeldzaamheid. Het is dus belangrijk om vertrouwd te raken met de symptomen die in dit artikel worden beschreven, zodat je kunt inschatten wanneer een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is.
Wat is een oorontsteking?
Oorontsteking, of otitis media, betreft een infectie in het middenoor, het gebied achter het trommelvlies waar kleine botjes geluidstrillingen naar het binnenoor overbrengen. Bij zo’n infectie worden de slijmvliezen in het middenoor ontstoken, resulterend in de opbouw van vocht en pus. Dit veroorzaakt druk op het trommelvlies, wat pijn in een of beide oren kan opleveren.
Dergelijke infecties zijn bijzonder gebruikelijk onder jonge kinderen, vanwege de nog niet volledig ontwikkelde buis van Eustachius die het middenoor met de neus-keelholte verbindt, waardoor ziekteverwekkers makkelijker een infectie kunnen starten.
Kenmerken van een oorontsteking bij baby’s en peuters omvatten pijn, koorts, rusteloosheid, frequent huilen, en in sommige gevallen, vochtverlies uit het oor. Een ernstige infectie kan soms leiden tot een geperforeerd trommelvlies, resulterend in afscheiding.
Hoewel een acute middenoorontsteking soms vanzelf kan genezen, is een doktersbezoek aanbevolen als de symptomen langer dan 48 uur voortduren of als het kind aanzienlijk onwel lijkt. Niet behandelen kan complicaties zoals chronische middenoorontsteking met zich meebrengen, waarbij vocht in het middenoor blijft en gehoorverlies kan veroorzaken. Meestal is een oorontsteking niet gevaarlijk, maar het kan wel veel ongemak veroorzaken.
Otitis externa, of een uitwendige oorontsteking, betreft de huid van de gehoorgang en kan ook voor pijn en ongemak zorgen, zij het vaak minder ernstig dan bij een middenoorontsteking. Ontstekingen aan het oor kunnen pijn veroorzaken bij zowel oudere kinderen als volwassenen, met soms andere onderliggende oorzaken dan een infectie.
Symptomen oorontsteking baby
Elke ouder wenst niets meer dan een gezonde en blije baby. Desondanks komt oorpijn bij baby’s wel eens voor, wat erg onaangenaam kan zijn. Het is cruciaal om de signalen van een oorontsteking bij je baby tijdig te herkennen, omdat dit veel pijn kan veroorzaken.
Een oorontsteking kan zowel het middenoor als de externe gehoorgang van je baby beïnvloeden, en de symptomen variëren naargelang de plek van de ontsteking.
Bij acute otitis media, of een acute middenoorontsteking, kan je baby tekenen van oorpijn vertonen, prikkelbaar zijn en moeite hebben met slapen, vooral wanneer het op het aangedane oor ligt. Koorts en een algemeen gevoel van malaise zijn ook mogelijk. In sommige gevallen kan het trommelvlies barsten, waardoor er vocht uit het oor lekt, bekend als een loopoor.
Een externe oorontsteking kenmerkt zich door jeuk, oorpijn, en soms vochtverlies uit het oor. De gehoorgang kan rood en gezwollen zijn, met mogelijk pusafscheiding.
Voor baby’s jonger dan zes maanden met tekenen van een oorontsteking, is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen. Bij oudere baby’s hangt het van de symptomen en hoe lang de klachten aanhouden af of een doktersbezoek nodig is. Let goed op hoe je kind zich voelt en vertrouw op je eigen gevoel; jij kent je kind immers het beste. Aangezien jonge kinderen hun ongemak niet goed kunnen uiten, is het advies om bij twijfel altijd contact op te nemen met je huisarts. Symptomen van een oorontsteking omvatten:
- Intense oorpijn
- Loopoor
- Koorts
- Algehele malaise
- Verkoudheidssymptomen zoals hoesten, een verstopte neus en keelpijn
- Tijdelijk verminderd gehoor
- Irritatie
- Onrustig slapen
Niet alle symptomen zijn duidelijk waarneembaar bij een baby. Baseer je oordeel op wat je ziet. Als je kind ongewoon gedrag vertoont, onconsolabel is, of als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om je huisarts te raadplegen voor advies of een onderzoek.
Hoe ontstaat een middenoor-ontsteking?
Otitis media, of een ontsteking van het middenoor, treedt op wanneer vocht zich achter het trommelvlies ophoopt en een infectie vormt. Dit kan voorkomen als de buis van Eustachius, die de neus- en keelholte met het middenoor verbindt, geblokkeerd wordt, vaak door slijm na een verkoudheid. Dit kan leiden tot verhoogde druk en vochtophoping in het middenoor.
Na een oorontsteking herstelt het trommelvlies zich meestal vanzelf, hoewel het in bepaalde situaties kan scheuren als gevolg van te hoge druk tijdens een acute infectie. Een gescheurd trommelvlies kan symptomen zoals oorpijn, loopoor en vochtverlies veroorzaken.
Het opgehoopte vocht biedt een vruchtbare grond voor de groei van bacteriën en virussen. De slijmvliezen kunnen opzwellen en vocht verzamelen dat bacteriën of schimmels bevat, wat leidt tot de verspreiding van infectie naar het slijmvlies van het middenoor en ontsteking veroorzaakt. Deze ontsteking kan zwelling en pusvorming tot gevolg hebben, resulterend in gehoorverlies, oorpijn en mogelijk koorts.
Bij baby’s en jonge kinderen zijn de buizen van Eustachius nog in ontwikkeling, waardoor zij meer risico lopen op middenoorontstekingen. Hun immuunsysteem is ook nog niet volledig ontwikkeld, wat hen extra kwetsbaar maakt voor dergelijke infecties.
Hoelang duurt een oorontsteking bij een baby?
De hersteltijd van een oorontsteking bij een baby kan wisselen, afhankelijk van hoe ernstig de infectie is en hoe snel het herstel plaatsvindt. Gewoonlijk duurt een oorontsteking bij baby’s en peuters van enkele dagen tot ongeveer twee weken.
Indien een middenoorontsteking niet op tijd wordt behandeld en de symptomen blijven bestaan, kan de ontsteking een langere periode aanhouden, soms zelfs enkele weken, voordat de infectie helemaal verdwijnt.
Wanneer er sprake is van een loopoor, wat inhoudt dat er vocht uit het oor lekt, kan de duur van de infectie verlengd worden. In zo’n geval is het raadzaam om advies te vragen aan je huisarts.
Kan oorontsteking bij een kind gevaarlijk zijn?
Hoewel een oorontsteking bij een kind potentieel risicovol kan zijn, is dit niet per se altijd zo. De impact hangt samen met hoe ernstig de infectie is en of er sprake is van tijdige en passende behandeling.
Is een oorontsteking besmettelijk?
Nee, een oorontsteking op zich is niet besmettelijk bij kinderen. Maar, de virale of bacteriële infecties die een oorontsteking kunnen veroorzaken, zoals een verkoudheid of griep, zijn wel besmettelijk.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!