Baby’s kunnen soms koude en paars gekleurde handjes hebben. Maar waarom is dat zo?
Pasgeboren baby’s hebben een nog niet volledig ontwikkeld bloedvatenstelsel, waardoor hun bloedcirculatie nog niet optimaal is. De prioriteit van het lichaam ligt bij het doorsturen van bloed naar de vitale organen, waardoor de extremiteiten, zoals de handjes, soms minder goed doorbloed zijn. Dit kan ertoe leiden dat een baby koude handen heeft.
Blauwe of paarse handjes baby
De handjes van baby’s kunnen door kou soms een beetje paars of blauw lijken, wat best even schrikken kan zijn. Echter, zolang andere delen van het lichaam van de baby niet blauw of koud zijn, zijn koude handjes volkomen normaal en onschadelijk.
Tip bij koude handen baby
Veel baby’s hebben vaak koude handjes, maar dit is doorgaans geen reden tot zorg zolang de voeten en de nek van je baby warm zijn. Aan de andere kant, als de handjes van je baby erg warm aanvoelen, kan dit een indicatie zijn dat je baby het te warm heeft.
Als je merkt dat je kindje last lijkt te hebben van de koude handen, kun je overwegen om hem of haar krabwantjes aan te trekken.
Controleer je baby
Om te controleren of je kind het niet te koud heeft, kun je het beste de temperatuur van zijn of haar nekje voelen. Voelt de nek koud aan, dan is het verstandig je baby extra toe te dekken. Als de nek warm of zelfs klam aanvoelt, heeft je baby het mogelijk te warm. Een normale lichaamstemperatuur voor een baby ligt tussen de 36.5 en 37.5 graden Celsius.
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft.
Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap.
Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.