Wat kost een beugel voor je kind in 2024?
Wanneer het gebit van je kind problemen vertoont, zoals scheve tanden, tanden die te ver naar voren staan, of afwijkingen in de ruimte tussen de tanden, kan een bezoek aan een orthodontist uitkomst bieden. Een beugel kan in zulke gevallen een effectieve oplossing zijn. Maar hoe ziet zo’n beugeltraject er precies uit en wat kun je in 2024 verwachten qua gemiddelde kosten voor een beugel voor je kind?
Wacht niet te lang
Soms wordt gedacht dat je met een beugel moet wachten tot alle melktanden en kiezen van je kind zijn gewisseld, maar dit is niet altijd het geval. Het is aan te raden om rond de leeftijd van tien jaar een eerste afspraak bij een orthodontist te maken. Op deze leeftijd kan de orthodontist tijdig bepalen of een beugelbehandeling nodig is en het ideale moment voor de start van de behandeling vaststellen. Dit biedt ook de mogelijkheid om tijdig een passende aanvullende zorgverzekering voor orthodontie af te sluiten.
Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele wachttijden die zorgverzekeringen kunnen hanteren. In sommige gevallen wordt pas een jaar na het ingaan van de verzekering een vergoeding voor beugelkosten uitgekeerd.
De beste leeftijd voor een beugel?
Het ideale moment om te starten met een beugelbehandeling ligt meestal tussen de tien en twaalf jaar. In deze fase van groei kunnen de kaken nog effectief worden gecorrigeerd met een beugel. Het is opvallend dat meer dan de helft van de kinderen in de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar een beugel draagt. Echter, het corrigeren van de tandstand met een beugel is op elke leeftijd mogelijk. Dus zelfs als je kind al wat ouder is, kan het gebit nog steeds door een orthodontist worden beoordeeld en behandeld.
Afspraak bij de orthodontist
Wanneer je vermoedt dat je kind een beugel nodig heeft, kun je dit vaak van de tandarts of huisarts vernemen. Echter, voor een bezoek aan de orthodontist is geen doorverwijzing nodig. Je kunt dus op eigen initiatief een afspraak maken als je twijfels hebt over de stand van het gebit van je kind en advies wilt over de eventuele noodzaak van een beugel.
Verschillende soorten beugels
De keuze voor het type beugel voor je kind hangt af van de specifieke problemen of afwijkingen in het gebit. In sommige gevallen dragen kinderen achtereenvolgens meerdere beugels: bijvoorbeeld eerst een beugel die ruimte creëert en daarna een beugel die de tanden verplaatst. Er bestaan zowel beugels die binnen als buiten de mond gedragen worden.
- Binnenbeugels:
- Vaste beugels zijn permanent aan de tanden bevestigd en worden gebruikt om specifieke tanden te verplaatsen. De bekende slotjesbeugel valt onder deze categorie.
- Uitneembare beugels kunnen door je kind zelf in en uit gedaan worden, wat het reinigen eenvoudiger maakt. Deze beugels zijn ideaal voor het verplaatsen van groepen tanden en kiezen. Een bekend voorbeeld hiervan is de blokbeugel.
- Buitenbeugels:
- Deze beugels, ook wel buitenboordbeugels genoemd, hebben elementen die buiten de mond vastzitten aan een band om het hoofd of de nek. Deze beugels worden niet continu gedragen en zijn bedoeld voor het aanpassen van de kaakstand.
- Overige beugels:
- Er bestaan ook ‘onzichtbare’ beugelopties. Bijvoorbeeld speciale slotjesbeugels die aan de achterkant van de tanden bevestigd worden of doorzichtige slotjes en bitjes. Deze zijn populair bij volwassenen om esthetische redenen.
- Bitjes zijn geschikt voor correcties zoals een overbeet of scheve tanden, maar vereisen van kinderen discipline en verantwoordelijkheid, omdat ze uitneembaar zijn. Daarnaast is het risico van verlies groter bij kinderen.
Hoe lang moet je kind een beugel dragen?
De duur van een beugelbehandeling varieert en kan gemiddeld tussen de twee en tweeënhalf jaar liggen. Dit is afhankelijk van de specifieke afwijkingen in het gebit van je kind en de mate van correctie die nodig is. Bij een uitneembare beugel speelt de mate van medewerking van je kind een belangrijke rol. Als je kind de beugel regelmatig draagt zoals geadviseerd door de orthodontist, kan de behandeling vlot verlopen. Echter, het frequent uitdoen van de beugel kan het proces verlengen.
Hoe ziet een beugeltraject eruit?
Het behandeltraject bij een orthodontist kan enigszins variëren, maar over het algemeen omvat het de volgende stappen:
- Eerste Consultatie: Tijdens het eerste bezoek aan de orthodontist worden de wensen en behoeften van jou en je kind besproken. De orthodontist onderzoekt het gebit en gezicht van je kind, en geeft advies over de behandelmogelijkheden, geschatte kosten, en de ideale starttijd voor de behandeling.
- Uitgebreid Gebitsonderzoek: Bij een volgend bezoek wordt een diepgaander onderzoek uitgevoerd, vaak door middel van gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en standaardfoto’s. Op basis hiervan wordt een gedetailleerd behandelplan opgesteld.
- Bespreking Behandelplan: Tijdens een volgende afspraak wordt het behandelplan uitgebreid besproken. Dit omvat informatie over welke beugel(s) je kind zal krijgen, de duur van het dragen van de beugel(s), en de verwachte resultaten. In het behandelplan worden tevens de kosten uiteengezet.
- Plaatsen van de Beugel: Er wordt een afspraak gemaakt voor het plaatsen van de beugel.
- Regelmatige Controles en Aanpassingen: Na het plaatsen van de beugel volgen regelmatige controleafspraken waarbij indien nodig aanpassingen worden gedaan aan de beugel.
Kosten van een beugel bij je kind
De prijs van een beugelbehandeling kan sterk variëren, afhankelijk van het type beugel en het aantal benodigde controles en behandelingen. De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten geeft aan dat een standaard behandeltraject van twee tot drie jaar doorgaans tussen de 2.000 en 3.000 euro kost. Dit bedrag omvat zowel de beugel zelf als de behandelingen en controles. Voor een onzichtbare beugel moet rekening worden gehouden met een extra kost van ongeveer 1.000 euro.
Deze kostenpost hoeft niet in één keer te worden voldaan, waarbij in het eerste jaar gewoonlijk de meeste kosten worden gemaakt. De tarieven voor afzonderlijke behandelingen zijn door de overheid vastgesteld en zijn te vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een gedetailleerde kostenraming kan de orthodontist verstrekken nadat het behandelplan is opgesteld.
Ondanks de vastgestelde tarieven van de NZa kunnen de totaalkosten voor een beugelbehandeling per orthodontist verschillen. Dit kan komen door het aantal verrichtingen dat een orthodontist uitvoert binnen een behandeltraject. Het is daarom aan te raden om vooraf offertes op te vragen bij verschillende orthodontisten, zodat je een vergelijking kunt maken en mogelijk een voordeligere optie vindt.
Wordt een beugel vergoed?
Orthodontie voor kinderen wordt doorgaans niet vergoed via de basisverzekering, tenzij sprake is van ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen in het gebit, de kaak of de mond. Zelfs in die gevallen gelden specifieke voorwaarden en dien je vooraf toestemming te vragen aan je zorgverzekeraar. Bij vergoeding uit de basisverzekering wordt het eigen risico aangesproken.
Voor overige situaties is het nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de vergoeding van orthodontiekosten. Kinderen tot achttien jaar zijn meeverzekerd via de zorgverzekering van een van de ouders. Het is belangrijk om te controleren of jouw kind verzekerd is onder jouw polis of die van je partner.
Bij het kiezen van een aanvullende verzekering specifiek voor orthodontie, moet je rekening houden met het onderscheid dat verzekeraars maken tussen dekkingen voor kinderen en volwassenen. Verder is het raadzaam om te controleren of jouw verzekeraar een contract heeft met de gekozen orthodontist, om verrassingen te voorkomen. Voor vergoedingen vanuit een aanvullende verzekering geldt overigens geen eigen risico.
Aanvullend verzekeren voor een beugel of niet?
Het is raadzaam om de dekking en hoogte van vergoedingen voor orthodontie te vergelijken tussen verschillende verzekeraars en pakketten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de overzichten van de Consumentenbond of vergelijkingswebsites zoals Independer.nl voor het jaar 2024.
Om te bepalen of een aanvullende verzekering financieel voordelig is, kun je de volgende stappen ondernemen:
- Vraag een gespecificeerde offerte aan bij de orthodontist voor de beugel en het gehele behandeltraject.
- Onderzoek welke aanvullende verzekering nodig is om deze kosten te dekken, en verifieer de exacte dekking. Sommige verzekeringen vergoeden slechts een deel van elke behandeling.
- Bereken de extra premie voor de benodigde aanvullende verzekering, rekening houdend met de duur van het behandeltraject. Houd er rekening mee dat als een traject over meerdere jaren loopt, je voor elk van deze jaren een aanvullende verzekering nodig hebt.
- Controleer hoeveel van de kosten voor de beugel en behandeling daadwerkelijk vergoed worden door je verzekeraar.
- Vergelijk deze vergoedingen en de extra premiekosten met de kosten die je zelf zou dragen als je de beugelbehandeling zelf financiert. Zo kun je bepalen welke optie het meest voordelig is.
Aanvullende eisen
Bij het kiezen van een aanvullende verzekering voor orthodontie is het belangrijk om de specifieke voorwaarden van je verzekeraar te controleren. Hier zijn enkele veelvoorkomende criteria waar je rekening mee moet houden:
- Wachttijd: Veel verzekeraars hanteren een wachttijd waarin ze geen kosten voor een beugel vergoeden. Deze periode kan variëren van enkele maanden tot een jaar. Als je verwacht binnenkort kosten te maken voor orthodontie, zorg dan dat je op tijd een aanvullend pakket afsluit. Overweeg ook pakketten zonder wachttijd.
- Medische Acceptatie: Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, maar bij aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars medische selectie toepassen. Dit betekent dat ze op basis van toekomstige kosten kunnen besluiten je niet te accepteren voor een aanvullend pakket. Een pakket zonder medische selectie kan dan een betere keuze zijn.
- Eenmalige Maximumvergoeding: Sommige aanvullende pakketten kennen een eenmalig maximumbedrag dat tijdens de gehele looptijd van de verzekering wordt vergoed. Dit bedrag kan variëren van 500 tot 2.500 euro. Als je bijvoorbeeld in 2024 het maximale vergoedingsbedrag bereikt, kun je in de daaropvolgende jaren geen kosten meer declareren bij dezelfde verzekeraar.
- Jaarlijkse Maximumvergoeding: Andere verzekeraars vergoeden een maximumbedrag per jaar. Dit bedrag is meestal lager, variërend tussen 250 en 1.000 euro. Het nadeel hiervan is dat de kosten in sommige jaren hoger kunnen zijn dan het maximale jaarbedrag. Als je bijvoorbeeld in 2024 voor 750 euro aan kosten maakt en de verzekeraar vergoedt tot 500 euro per jaar, betaal je de resterende 250 euro zelf. Deze kosten kun je niet meenemen naar het volgende jaar, zelfs als je dan minder uitgeeft.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
About the Author: Michelle Marits
One Comment
Leave A Comment Cancel reply
you might also like
- Categories: Schoolkind
- Categories: Schoolkind
[…] Wat kost een beugel in 2024?: Wanneer het gebit van je kind problemen vertoont, zoals scheve tanden, tanden die te ver naar voren staan, of afwijkingen in de ruimte tussen de tanden, kan een bezoek aan een orthodontist uitkomst bieden. Een beugel kan in zulke gevallen een effectieve oplossing zijn. Maar hoe ziet zo'n beugeltraject er precies uit en wat kun […]