Een net en overzichtelijk huis brengt rust en ruimte, iets wat in een gezin met kinderen snel kan veranderen in een wirwar van rondslingerende spullen. Speelgoed speelt hierin vaak een centrale rol, zowel letterlijk als figuurlijk. Minder speelgoed in huis heeft meerdere voordelen: het stimuleert de creativiteit van kinderen, maakt het opruimen eenvoudiger en kan zelfs kostenbesparend werken. In deze blog gaan we niet alleen in op de voordelen van minder speelgoed voor gezinnen, maar bieden we ook praktische adviezen over hoe je samen met je gezin het aantal speelgoed kunt verminderen. Hoe begin je met het gezamenlijk ontspullen van speelgoed?

Wat is ontspullen?

In de afgelopen jaren is minimalisme zowel binnen als buiten onze landsgrenzen een opvallende trend geworden. Maar wat houdt minimalisme precies in? Minimalisme is een levenswijze waarbij je bewust kiest voor een leven met minder materiële bezittingen. In plaats van materieel bezit, ligt de nadruk meer op het besteden van tijd en aandacht aan dierbaren en het beleven van ervaringen. In een tijdperk waarin consumentisme een grote invloed heeft op ons leven en waarin we vaak druk zijn, biedt minimalisme een kans op rust en duidelijkheid.

Geïnspireerd door diverse stromingen en denkwijzen zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de voordelen van minder bezitten en minder verplichtingen hebben. Ontspullen, een kernaspect van minimalisme, houdt in dat je kritisch kijkt naar de spullen die je hebt en bewuste keuzes maakt om deze te verminderen. Het doel van ontspullen, gelijk aan dat van minimalisme, is het creëren van meer rust, ruimte en vrijheid in je leven. Dit kan vooral in een gezin bijzonder waardevol zijn.

5 praktische tips om te ontspullen op speelgoed

Wil je graag meer rust, meer vrijheid en minder rommel in huis? Dan is ontspullen een uitstekende start. Mocht je wat hulp kunnen gebruiken, dan delen we hier 5 handige tips om samen met het gezin speelgoed te minimaliseren.

Betrek het Gezin

Het is belangrijk dat iedereen in het gezin betrokken is bij het ontspullen. Het kan een flinke taak zijn en het is wenselijk dat iedereen een steentje bijdraagt. Bespreek met je partner en kinderen het doel van het ontspullen en waarom jullie dit doen. Zo voelt iedereen zich betrokken en zijn je kinderen eerder bereid om afscheid te nemen van speelgoed.

Categoriseer het Speelgoed

Start niet ongeorganiseerd, maar maak duidelijke categorieën zoals Lego, knutselspullen, poppen en auto’s. Dit zorgt voor een gestructureerde aanpak en helpt bij het opruimen en opbergen van speelgoed.

Het overtollige speelgoed kun je weggooien, weggeven, ruilen of verkopen. Dit kan zelfs nog wat extra zakgeld opleveren!

Maak er een Spel van

Opruimen en ontspullen kan saai zijn, dus waarom er geen spel van maken? Organiseer een wedstrijdje wie het meeste speelgoed kan uitzoeken om weg te doen, of een speurtocht naar spullen die weg mogen.

Pas de ‘Één Erin, Één Eruit’ Regel toe

Om de hoeveelheid speelgoed beheersbaar te houden, kun je de regel ‘één erin, één eruit’ toepassen. Dit betekent dat bij aanschaf van nieuw speelgoed, iets anders het huis verlaat.

Doneer of Ruil Speelgoed

Overweeg om speelgoed te doneren aan bijvoorbeeld een Speelgoedbank of het Leger des Heils, vooral rond de feestdagen. Ruilen met andere gezinnen is ook een prima idee. Dit leert je kind de waarde van het delen en helpt anderen in nood.

Door deze tips toe te passen, kan het ontspullen van speelgoed een leuke en waardevolle ervaring worden voor het hele gezin.

Leave A Comment

you might also like