11 Activiteiten om de ontwikkeling van je peuter te verbeteren
Misschien wel een van de belangrijkste dingen die je peuter elke dag doet, is spelen. Het is een manier voor peuters om de wereld om hen heen te verkennen en tegelijkertijd hun vaardigheden te oefenen. Verzorgers kunnen een actieve rol spelen in de speeltijd door educatieve en interactieve activiteiten thuis te organiseren.
Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze verzameling van 11 ontwikkelingsactiviteiten voor peuters. Al deze activiteiten ondersteunen hun fysieke, cognitieve en emotionele groei. Ze bevorderen ook de band tussen ouder en kind, wat jullie relatie versterkt.
Als extraatje kunnen de meeste van deze ontwikkelingsactiviteiten worden uitgevoerd met spullen die je al in huis hebt, zoals schilderstape, wattenbollen, tekenspullen en papier. Met deze speeltijd bezigheden wordt je peuter vermaakt terwijl tegelijkertijd hun groei en ontwikkeling wordt gestimuleerd!
Verken texturen
Peuters leren door te voelen, ruiken en proeven om de wereld om hen heen te begrijpen. Gebruik een donkere stift om letters en cijfers op een stuk karton te tekenen. Laat je peuter daarna de letters versieren met textuurrijke materialen zoals stukjes schuurpapier, wattenbollen en pijpenragers (vermijd items die verstikkingsgevaar kunnen opleveren).
Door de letters aan te raken krijgen kinderen de kans om te voelen hoe een letter gevormd wordt. Voor de kleintjes die leren schrijven, kunnen hun vingers de vorm van een letter verkennen voordat ze een schrijfgerei vasthouden.
Zeg elke dag de letters en cijfers hardop terwijl je kind zijn vingers eroverheen laat glijden. Breid de activiteit later uit door een poster te maken die hun voornaam spelt. Al snel zal je kind deze letters herkennen op borden, posters en reclameborden.
Meet en pas
Deze ontwikkelingsactiviteit voor peuters gebruikt alledaagse voorwerpen om ze te leren meten. Hoewel een liniaal het meest voorkomende meetinstrument is, kun je experimenteren met andere vormen van meten om het leerproces interessanter te maken.
In de herfst kun je je kind op het gras laten liggen en vervolgens appels naast hen uitlijnen om te meten hoeveel “appels hoog” ze zijn op bepaalde leeftijden. Of bepaal hoeveel “Lego’s hoog” de bank is of hoeveel “houten blokken breed” de koelkast in je huis is.
Voor extra plezier, ontdek hoeveel van de boeken van je kind nodig zijn om je bed te bedekken. Tel altijd als je de verschillende voorwerpen neerlegt, en al snel zal je kind op allerlei manieren tellen en meten!
Label je huishouden
Kies één of twee voorwerpen in je huis om te labelen, zoals de koelkast, ramen en stoelen, en wissel de gelabelde objecten elke paar maanden. Gebruik labels van dezelfde grootte en een eenvoudig lettertype zodat kinderen ze gemakkelijk kunnen herkennen.
Typ, print en knip individuele woorden uit. Gebruik dan blauwe schilderstape (die gemakkelijk te verwijderen is) om ze op de voorwerpen te plakken. Je kunt de woorden ook op indexkaarten lijmen en deze op de objecten plakken.
Door te labelen leren kinderen dat alles een reeks gemeenschappelijke symbolen heeft die opgeschreven en geïdentificeerd kunnen worden. Als je kind oud genoeg is om letters te herkennen, vraag dan met welke letter “lamp” begint en vraag ze het label te vinden dat met een “L” begint.
Als ze nog te jong zijn, wijs dan verschillende letters aan en introduceer de woorden. Herhaal het concept dagelijks en na verloop van tijd zal je kind in staat zijn de woorden zelfstandig te herkennen.
Introduceer organisatie
Koester de behulpzame geest van je kind door organisatie in je huis te bevorderen. Probeer deze kwaliteit te omarmen, ook al kan het activiteiten en klusjes vertragen. Koppel dit aan de activiteit “Label Je Huishouden” (hierboven beschreven) door speelgoed, kleding, servies en huishoudelijke artikelen op specifieke plekken te bewaren. Terwijl je spullen in hun gelabelde bakken en laden doet, verander je het proces in een raadspel.
Vraag je kind waar bepaalde items horen (“Waar gaat je speelgoed heen? Waar moeten je schoenen opgeborgen worden?”), of plaats vorken in een sokkenla of een speelgoed in de koelkast en daag peuters uit de fouten te herstellen. Ze zullen het geweldig vinden om voor hun ouders te herorganiseren, die maar niet lijken te onthouden waar de kopjes horen!
Organiseer een speurtocht
Kinderen zijn van nature onderzoekers en ze houden ervan om te verkennen. Speurtochten kunnen van tevoren worden bedacht of ter plekke worden verzonnen. In de supermarkt kun je zoeken naar voedingsmiddelen van een specifieke kleur (zoals paars) of thuis objecten van een bepaalde vorm (zoals een cirkel) zoeken.
Als je kind hulp nodig heeft, verzamel dan drie objecten waaruit ze kunnen kiezen terwijl je vraagt: “Welk object is rood? Welk object is een cirkel?” Bouw voort op de activiteit “Label Je Huishouden” (hierboven beschreven) door een speurtocht te organiseren voor verschillende gelabelde items, of vraag ze om in de boekenkast te zoeken naar een specifieke letter, woord, of nummer.
Doe ook alsof je het pak sinaasappelsap of een paar sokken niet kunt vinden. Stuur je kind op een leuke missie om de items in huis te lokaliseren.
Ontdek je stad
Leer je stad beter kennen door de supermarkt, brandweerkazerne, benzinestation en andere interessante plaatsen aan te wijzen. Bespreek de details van deze belangrijke plekken in de buurt terwijl je erlangs rijdt. Dit omvat wie er werkt, het doel van je bezoek, en welke items je er binnen vindt.
Teken of print vervolgens afbeeldingen van deze plaatsen en plaats ze op indexkaarten samen met hun details. De volgende keer dat je met je kind op pad bent, verwijs naar deze “buurt”-kaarten.
Bijvoorbeeld, als je stopt bij de stomerij, vraag dan aan je kind om de bijpassende buurtkaart te vinden en stel vragen: Koop je droge kleren of haal je kleren op die gereinigd zijn? Wie werkt er, een schoonmaker of een brandweerman?
Breid de verkenning van je omgeving uit door bezoeken te regelen aan een lokale brandweerkazerne of politiebureau. Versterk deze activiteit door hen het liedje “De Mensen in Je Buurt” te leren, bekend gemaakt door Sesamstraat.
Zing woordenschat
Voor deze ontwikkelingsactiviteit voor peuters, bedenk grappige deuntjes over rijmwoorden en het tellen tot 10, of zing klassieke liedjes zoals het “Alfabetlied” en “De kleine Spin”.
Moedig zingen aan in de auto, tijdens het spelen thuis en tijdens het badderen. Als je kind naar de kinderopvang of peuterspeelzaal gaat, vraag dan de leraar naar de favoriete liedjes van de klas en versterk deze thuis.
Leer de liedjes aan grootouders en oppassers zodat alle belangrijke mensen in het leven van je kind betrokken zijn bij deze vrolijke activiteit. Je kind zal beginnen met leren door liedjes terwijl ze letters, getallen, dagen van de week en lichaamsdelen reciteren op melodieuze wijzen.
Nummer je ochtenden
Maak op een stuk karton een kalenderrooster en laat ruimte over aan de bovenkant om tekeningen die elke maand voorstellen toe te voegen. Schrijf de dagen van de week bovenaan en nummer 31 kaartjes met de nummers één tot en met eenendertig.
Bevestig klittenband aan de achterkant van elk kaartje en aan elk van de vakjes op het karton. Hang de kalender op ooghoogte van je kind, en voeg op de eerste dag van elke maand een maandtekening toe en het kaartje met nummer één onder de juiste dag van de week.
Daag je kind de volgende dag uit om het kaartje met nummer twee te vinden en de dag van de week uit te zoeken. Het zingen van het “Dagen van de week” lied kan ook helpen. Je kind zal beginnen het kalender- en getallensysteem te begrijpen.
Hang foto’s op
Bewaar foto’s van vrienden en familie op een prikbord in de kamer van je kind om woordassociatie te ontwikkelen en het geheugen te verbeteren. Schrijf de namen van mensen op plakbriefjes (inclusief titels zoals “tante”, “oom” en “neef/nicht”) en plaats deze onder elke foto.
Verwijs vaak naar de woorden, vooral tijdens een familiebijeenkomst. Haal de plakbriefjes van de foto’s af naarmate je kind iedereen beter leert kennen. Lees ook boeken over broers en zussen of tantes en ooms, en vraag je kind om elk genoemd familielid te identificeren.
Naarmate je kind groeit, breid de activiteit uit door een familiestamboom te maken met namen en foto’s. Maak dit tot een steeds veranderend kunstwerk in je huis.
Richt een weerberichtenmuur in
Je peuter kan een junior weerkundige worden door een weerberichtvenster te creëren. Neem een stuk blanco wit papier (A4-formaat) en laat je kind een tekening maken van het weer van de dag met behulp van een willekeurig kunstmedium (krijtjes, stiften, waterverf).
Snijd dan drie lange stroken (ongeveer 28 cm x 2,5 cm) uit bruin knutselpapier en drie korte stroken (ongeveer 20 cm x 2,5 cm) om een vensterraam en ruiten te vertegenwoordigen. Help je kind om twee lange en twee korte stukken rond de papieren randen te lijmen om randen voor een venster te creëren.
De laatste twee stroken (één lang en één kort) moeten in een kruisvorm geplaatst en in het midden van het papier gelijmd worden om een vier-ruiten venster te creëren. Voeg een woord toe aan het vensterraam dat het weer beschrijft (koud, sneeuwachtig, zonnig) en de datum om de weerspatronen over tijd te vergelijken. Kies een hoek voor het weer om de “vensters” op te hangen en verander ze elke maand!
Stimuleer fantasiespel
Peuters leren over de wereld om hen heen door middel van fantasiespel of doen-alsof-spel. Ze kunnen niet alleen enkele van de volwassenen die ze in hun leven zien nabootsen (zoals dokters, verpleegkundigen, brandweerlieden en politieagenten), maar ze krijgen ook de kans om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken.
Voorzie je kleintje van eenvoudige kledingstukken om zich in te verkleden. Zoek naar basisitems in je huis, zoals verschillende hoeden en accessoires, of je kunt een goedkope doktersset of andere verkleedspullen kopen, zoals een koksmuts en schort.
Terwijl je interacteert met je kleintje, laat hen de leiding nemen. Wanneer ze doen alsof, ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden en leren ze basisacties onder de knie krijgen, zoals het opzetten van een hoed of een schort over hun hoofd trekken.
Je kunt fantasiespel ook gebruiken om je voor te bereiden op situaties. Gebruik bijvoorbeeld de doktersset om je kind voor te bereiden op een aanstaand bezoek aan de kinderarts.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!