Je ziet het steeds meer: menstruatie ondergoed. Waar je het eerst alleen online kon kopen, ligt het nu ook gewoon in sommige winkels en zelfs de supermarkt. Dit period underwear belooft een hoop: 8-10 uur te dragen, een droog gevoel en geen vlekken op je kleding. En duurzaam. Dat ook. Klinkt als een fijne comfortabele optie, helemaal als je tienerdochter net menstrueert. Wij vonden de antwoorden op veelgestelde vragen.
Menstruatie ondergoed: hoe werkt het?
Het lijkt bijna ongelooflijk: een type ondergoed dat je de gehele dag en nacht kunt dragen tijdens je menstruatie zonder door te lekken, zonder de noodzaak om maandverband of tampons te vervangen, en dat ook nog eens een droog gevoel geeft. Hoe is dat mogelijk?
In het ontwerp van menstruatieondergoed zijn meerdere lagen stof geïntegreerd in het gedeelte van het kruis. Deze samengestelde lagen van specifieke stoffen zorgen ervoor dat het ondergoed veel vocht opneemt terwijl het tegelijkertijd droog blijft aanvoelen. We hebben gekeken naar het assortiment van een bepaald merk dat, uniek in Nederland, naast een uitgebreide damescollectie, ook een trendy lijn voor tienermeiden aanbiedt – ideaal voor wanneer je dochter net begint met menstrueren. Alle lagen stof in dit ondergoed zijn OEKO-TEX gecertificeerd, wat inhoudt dat ze vrij zijn van PFAS en andere schadelijke stoffen.
- De eerste laag die in contact komt met de huid bestaat uit een zachte sportstof die vocht snel afvoert, wat bijdraagt aan een droog gevoel.
- De tweede laag is absorberend en verspreidt het vocht. Deze laag heeft tevens een antibacteriële behandeling ondergaan, wat zorgt voor hygiëne en het voorkomen van geurtjes.
- De derde laag bestaat uit waterdicht materiaal en biedt bescherming tegen doorlekken.
Ondanks dat het om meerdere lagen stof gaat, hoef je niet bang te zijn dat het ondergoed aanvoelt als een luier. De gecombineerde dikte van de drie lagen is slechts 2 tot 3 millimeter.
Voordelen van menstruatie ondergoed
- Gebruiksgemak: Geen gesukkel met menstruatiecups, maandverband of tampons. Trek simpelweg je menstruatieondergoed aan en je bent klaar.
- Hygiëne: De centrale laag met antibacteriële eigenschappen absorbeert bloed en afscheiding, wat bacteriegroei – en daarmee geurtjes – voorkomt.
- Doeltreffend: Je kunt menstruatieondergoed tot 8-10 uur dragen zonder te hoeven wisselen.
- Comfort: Tijdens je menstruatie is comfort essentieel. Menstruatieondergoed bevat vaak elastaan voor optimale beweeglijkheid en aansluiting op je lichaam. Bovendien is het kruisje veel dunner dan een maandverband, waardoor je het nauwelijks voelt.
- Milieuvriendelijk: Een persoon gebruikt jaarlijks gemiddeld 250-300 stuks maandverband en/of tampons, die vervolgens bijdragen aan de afvalberg, vaak inclusief chemische stoffen en plastic. Door te kiezen voor menstruatieondergoed verminder je deze impact aanzienlijk.
Nadelen van een menstruatie ondergoed
- Spoelprocedure: Na gebruik dien je het menstruatieondergoed goed uit te spoelen.
- Blootstelling aan bloed: Bij het uitspoelen kom je direct in contact met je menstruatiebloed. Hoewel dit volkomen natuurlijk is, kan er in onze samenleving soms moeilijk over gedaan worden. Voor sommige jonge vrouwen kan het even wennen zijn om hun eigen bloed zo te zien, vooral omdat het bloed, eenmaal vermengd met water onder de douche, overvloediger kan lijken dan het is. Het is nuttig om hierover vooraf met je dochter te praten. Menstruatie is een volkomen natuurlijk en normaal proces, ervaren door de helft van de wereldbevolking, en niets om je voor te schamen.
- Droogvoorschriften: Menstruatieondergoed mag niet in de droger, waardoor het iets langer duurt voordat het droog is. Daarom is het aan te bevelen om meerdere exemplaren aan te schaffen.
Is menstruatie ondergoed hygiënisch?
Elke persoon die ervaring heeft met doorlekken tijdens de menstruatie, begrijpt hoe onaangenaam dit kan zijn: je kleding raakt bevlekt en in sommige gevallen komt er ook een geur bij kijken. De ontwikkelaars van Moodies hebben hier rekening mee gehouden. Dankzij de antibacteriële stof in het kruisgedeelte worden ongewenste geurtjes tegengegaan en zorgt de waterdichte laag (samen met de specifieke pasvorm) ervoor dat doorlekken wordt voorkomen.
Hoe was je menstruatie ondergoed?
Voordat je het gebruikt, dien je het menstruatieondergoed eerst op 30 graden te wassen. Vergelijkbaar met een handdoek die pas goed droogt na een wasbeurt. Na het dragen van het ondergoed is het belangrijk om het uit te spoelen onder stromend water. Vervolgens kan het samen met de rest van de was gewassen worden, maar laat de wasverzachter achterwege; dit kan namelijk de absorptiecapaciteit verminderen. Centrifugeren is geen probleem, maar vermijd het gebruik van een droger. De hitte kan de speciale stoffen beschadigen en hun functionaliteit aantasten. Drogen doe je dus het beste op een droogrek of aan de waslijn.
Hoe lang kun je een menstruatie onderbroek dragen?
Tijdens een normale menstruatiecyclus kan het ondergoed de hele dag of nacht worden gedragen. Bij heviger menstruatiebloedingen is het aan te raden om voor een variant met een hogere absorptiecapaciteit of een ‘overnight’ model te gaan. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van de slip met bijvoorbeeld een menstruatiecup voor extra bescherming. Een handige indicatie: als je merkt dat de naden in het kruisgebied vochtig beginnen te worden, is het tijd om van ondergoed te wisselen.
Kun je ermee zwemmen?
Nee, dat gaat niet op voor standaard menstruatieondergoed. Er bestaan echter wel merken die specifiek menstruatiebadpakken en bikinibroekjes ontwerpen.
Hoeveel menstruatie ondergoed heb je nodig?
Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee je wast. Als je één keer per menstruatiecyclus wast, dan zijn 4 of 5 stuks nodig.
[…] Je ziet het steeds meer: menstruatie ondergoed. Waar je het eerst alleen online kon kopen, ligt het nu ook gewoon in sommige winkels en zelfs de supermarkt. Dit period underwear belooft een hoop: 8-10 uur te dragen, een droog gevoel en geen vlekken op je kleding. En duurzaam. Dat ook. Klinkt als een fijne comfortabele […]